You are not logged in or registered. Please login or register to use the full functionality of this board...

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyruszam w nieznane... 1
03-23-2010, 19:13
Wyruszam w nieznane... 1
Dawno, dawno temu… za górami, za lasami…
A może w czasach współczesnych, gdzieś na sąsiedniej ulicy…

Nieistotne jak zacznę swoją opowieść… Faktem jest, że któregoś słonecznego poranka wsiadłam
do autobusu i wyruszyłam w drogę, nie mając najmniejszego pojęcia, że zmierzam do miejsca,
które okaże się Moim Miejscem… Moim Baśniowym Światem…
Kilometry zostawały w tyle wraz ze znajomym krajobrazem Wielkopolski. Przekroczyłam
niewidzialną granicę znaczoną ostatnimi sosnami i moim oczom zaczęły ukazywać się świerki,
coraz wspanialsze… potężniejsze – strażnicy Tajemniczej Krainy.
Zza horyzontu wyłoniły się górskie szczyty rozświetlone słońcem. Spoglądałyśmy na siebie uważnie.
Wciąż zadawałam sobie pytanie – czego tu szukam i co mogę znaleźć, a One zastanawiały się
kim jestem… czy potrafię docenić ich piękno...
Gdzieś tam na kamieniu siedział Liczyrzepa i powtarzał cichutko: zobaczymy… zobaczymy…
Psotne Echo umilkło na chwilę, wiatr zatańczył w koronach drzew, a wartko płynące strumienie
szepnęły dźwięcznie – przyjechała…

TAJEMNICZA KRAINA: KOTLINA JELENIOGÓRSKA

[Obrazek: tyisqe4r.jpg]

Kotlina Jeleniogórska leży wzdłuż doliny rzeki Bóbr na północ od Karkonoszy.
Od północy graniczy z Górami Kaczawskimi, od wschodu z Rudawami Janowickimi,
od zachodu z Górami Izerskimi. W centralnej części kotliny leży miasto Jelenia Góra.

OPIS
Kotlina Jeleniogórska jest drugą co do wielkości kotliną w Sudetach i mieści się całkowicie
w ich zachodniej części. Jest to teren najbardziej atrakcyjny turystycznie ze względu na sąsiedztwo
pobliskich Karkonoszy i Gór Izerskich. Ponadto w samej kotlinie znajduje się wiele ciekawych miejsc,
na przykład: Borowy Jar, Wzgórza Łomnickie. Po samej kotlinie i po okolicznych górach prowadzą
liczne szlaki piesze i rowerowe. W Cieplicach i Kowarach znajdują się uzdrowiska.

GŁÓWNE PASMA OTACZAJĄCE KOTLINĘ
Na południu od Kotliny Jeleniogórskiej rozciąga się Śląski Grzbiet Karkonoszy z wyraźnie
dominująca Śnieżką (1602 m n.p.m.). Na zachodzie kotlina dochodzi do Rudaw Janowickich,
na południu do Gór Kaczawskich, a na zachodzie graniczy z fragmentem Gór Izerskich.

MIEJSCOWOŚCI
Do największych miejscowości zaliczamy Jelenią Górę i Kowary. Ponadto na tym terenie
i w bezpośredniej okolicy znajdują się Piechowice, Szklarska Poręba i Karpacz. W samej kotlinie,
pod Karkonoszami znajdują się Mysłakowice, Łomnica, Miłków, Sosnówka, Podgórzyn, Cieplice, Sobieszów. Dalej od gór leżą Wojcieszyce, Siedlęcin, Pilchowce, a dalej w dół doliną Bobru,
Wleń (już poza kotliną).

Kochać kogoś - znaczy widzieć w nim cuda dla innych niedostrzegalne
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Skocz do:

KontaktGraficznie Forum - Nasz Swiat Po drugiej Stronie TęczyWróć do góryWróć do forówWersja bez grafikiRSS